هیپنوتیزم برای چی خوبه؟ (آیا هیپنوتیزم واقعا موثره؟)
«برم با یک درمانگر هیپنوتیزم انجام بدم یا نه؟»، «هیپنوتیزم چیه و چطور انجام میشه؟»، «آیا هیپنوتیزم موثره؟» اگر شما هم این سوالات را در ذهن خود دارید، حتما تا انتها این مقاله را بخوانید چرا که قصد داریم درباره هیپنوتیزم به طور مفصل و کاملا علمی توضیح دهیم.
هیپنوتیزم چیست؟
هیپنوتیزم یا هیپنوتراپی یک حالت تغییر یافته از توجه است که به افزایش آرامش و تمرکز کمک زیادی میکند. هیپنوتیزم به کمک یک درمانگر آموزش دیده در این زمینه با استفاده از تکرار کلمات خاص و تصاویر ذهنی انجام میشود. در طی هیپنوتیزم درمانی، افراد معمولا احساس آرامش میکنند و بعد از آن میتوانند نسبت به تغییر رفتارهای مخرب خود بهتر عمل کنند.
هیپنوتیزم برای درمان چه مشکلاتی کاربرد دارد؟
- استرس
- اضطراب
- کاهش دردهای ناشی از موارد مختلف مثل سرطان، سوختگی و…
- سندرم روده تحریکپذیر
- مشکلات پس از یائسگی
- مشکلات خواب (پرخوابی یا بیخوابی)
- سیگار کشیدن
- پرخوری
- عوارض ناشی از سرطان و شیمیدرمانی
- ترس و فوبیاها
آیا هیپنوتیزم خطر دارد؟
اگر هیپنوتیزم توسط فرد متخصص و آموزش دیده انجام نشود و یا مراجعهکننده مبتلا به بیماری روانی شدیدی باشد، هیپنوتیزم ممکن است عوارضی داشته باشد، مثل:
- سرگیجه
- سردرد شدید
- حالت تهوع
- خوابآلودگی
- اضطراب و پریشانی
- مشکلات خواب
برای جلسه هیپنوتیزم چگونه باید آمادگی کسب کنم؟
برای هیپنوتیزم نیاز به آمادگی خاصی ندارید. سعی کنید لباس راحتی بپوشید چون این موضوع به افزایش آرامش شما کمک میکند.
از متخصص هیپنودرمانی چه سوالاتی باید بپرسم؟
قبل از اینکه هیپنوتیزم انجام شود شما باید اطمینان حاصل کنید که متخصص مجرب و حرفهای را انتخاب کردید. برای این منظور، قبل از شروع کار چند سوال از او بپرسید. از سوالات زیر میتوانید استفاده کنید:
- آیا به صورت تخصصی آموزش دیدهاید و مدرک دارید؟ کجا و توسط چه کسی آموزش دیدید؟
- چند سال تجربه کاری دارید؟
- چه بیماریهایی را درمان کردید؟
- هزینه جلسات شما چقدر است و آیا میتوانم از بیمه استفاده کنم؟
آیا کودکان هم میتوانند در جلسات هیپنودرمانی شرکت کنند؟
بله، برخی از متخصصان معتقدند که هیپنوتیزم برای کودکان نیز مناسب است و حتی کودکان میتوانند سریعتر و ماندگارتر نتیجه بگیرند. هیپنوتیزم برای کودکان برای موارد زیر به کار میرود:
- غلبه بر چالشهای جسمی مثل سرطان یا بیماریهای دیگر
- لکنت زبان
- افسردگی
- اضطراب
- و سایر اختلالات شناختی و رفتاری
آیا هیپنوتیزم به تنهایی کافی است؟
بستگی به شرایط مراجعهکننده دارد. گاهی هیپنوتیزم به تنهایی کافی نیست و مکمل روان درمانی و مشاوره محسوب میشود. یعنی گاهی لازم است مشاوره در کنار هیپنوتیزم درمانی انجام شود تا فرد نتیجه بگیرد.
آیا افرادی هستند که نمیتوانند هیپنوتیزم انجام دهند؟
بله مطالعات ثابت کرده که از هر 4 نفر، 1 نفر نمیتواند هیپنوتیزم کند. مطالعات تصویربرداری از مغز افراد نشان میدهد که برخی از افراد به دلیل ساختار مغزشان نمیتوانند هیپنوتیزم کنند و یا اگر انجام دهند، بعید است که نتیجه بگیرند. پس ساختار مغزی هم در نتیجه گرفتن از هیپنوتیزم دخیل است.
آیا فرد میتواند خودش را هیپنوتیزم کند؟
بله اما فردی که در جلسات هیپنوتیزم درمانی شرکت کرده است، تکنیکها را آموخته است و میتواند در منزل در مکانی آرام و ساکت اجرا کند. بدون دانستن تکنیکها، امکانپذیر نیست. برخی از درمانگران جلسه هیپنوتیزم درمانی را ضبط میکنند و در اختیار مراجعهکننده قرار میدهند تا او در خانه فایل را پخش کند و تمرین کند.
مراحل هیپنوتیزم
هیپنوتیزم شامل 4 مرحله است:
مرحله القاء
در این مرحله شما شروع به آرام شدن میکنید و توجه خود را بر روی احساس آرامش تمرکز میکنید. در این مرحله برای آرامسازی، از تکنیکهای تنفسی و تکنیکهای تنآرامی استفاده میشود.
مرحله عمیقتر
این مرحله، ادامه مرحله قبلی است که تمرکز و آرامش شما را به سطحی عمیقتر میآورد. این مرحله توسط تصویرسازیهای ذهنی خاص انجام میشود.
مرحله پیشنهادات
این مرحله برای تغییر واقعی تجربه، رفتار یا ادراک شما است. درواقع تغییر مسئلهای که به خاطر آن مراجعه کردید. درمانگر برای رسیدن به این هدف از تصاویر و کلمات مناسب شما استفاده میکند. این تصاویر و کلمات، با دقت انتخاب میشوند.
مرحله خروج
در این مرحله شما با تکنیکهای خاص درمانگر، از هیپنوتیزم خارج میشوید.
هیپنوتیزم درمانی چند جلسه طول میکشد؟
پاسخ این سوال بستگی به علت مراجعه و عمق مشکلات مراجعهکننده دارد اما معمولا بیشتر از یک جلسه نیاز است.
باورهای اشتباه درباره هیپنوتیزم
هیپنوتیزم یک عمل واقعی نیست، جنبه سرگرمی دارد
هیپنوتیزم یک عمل جادویی نیست. هیپنوتیزم بخشی از درمان بالینی است و نتایج آن واقعیت دارند.
وقتی هیپنوتیزم انجام میدهید، دچار کاهش سطح هوشیاری یا فراموشی میشوید
اکثر افراد همه چیزهایی که در طول هیپنوتیزم تجربه میکنند را به خاطر میآورند. پس جای نگرانی درباره این مسئله وجود ندارد.
شما تحت کنترل درمانگر خود هستید
هیپنوتیزم شما را تبدیل به یک ربات بله و چشمگو نمیکند! یعنی شما تحت کنترل درمانگر خود نیستید. درمانگر فقط هیپنوتیزم شما را هدایت میکند و شما را راهنمایی میکند، بقیه چیزهایی که در حین آن انجام میدهید، با خواست خودتان است. درمانگر نمیتواند با اجبار تکنیکی را روی شما پیادهسازی کند.
هیپنوتیزم چیزی جز یک خواب عمیق نیست
هیپنوتیزم، خوابیدن نیست! شما در هیپنوتیزم به شدت آرام میشوید تا بتوانید تصویرسازیهای درمانی را انجام دهید اما شما خواب نیستید.
سخن پایانی
هیپنوتیزم یک روش درمانی موثر و کاربردی البته در کنار سایر روشهای درمانی مثل مشاوره به کار میرود. متاسفانه باورهای اشتباهی درباره هیپنوتیزم وجود دارد و گاهی افراد فکر میکنند که این یک عمل خطرناک است. در صورتی که اینطور نیست اما باید دقت کنید که درمانگر آموزش دیده و مجرب در این زمینه را انتخاب کنید.