تست شخصیت شناسی هارتمن (تیپ شخصیتی قرمز، آبی، سفید و زرد)
در علم روانشناسی نظریههای متفاوتی در زمینه شخصیتشناسی داریم که یکی از این نظریهها، نظریه شخصیتشناسی هارتمن است. هارتمن طبق تحقیقات و پژوهشهای خود معتقد است که 4 نوع تیپ شخصیتی وجود دارد. تیپ قرمز، آبی، سفید و زرد که هر کدام دارای خصوصیات، نیازها، انگیزهها، ترسها و استعدادهای متفاوتی هستند. دانستن این نظریه هم به خودشناسی کمک میکند و هم به بهبود روابط. در کلاس جامع روان سالم که در کانال تلگرامی روان سالم برگزار میشود، ما درباره همه این موارد و درمان طرحوارهها آموزش میبینیم. البته قرار است آپدیتهای جدید و ارزشمند دیگری نیز به این کلاس اضافه شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام، میتوانید در واتساپ یا تلگرام به شماره 09361835098 پیام دهید.
معرفی رنگها و شخصیتها
نقاط قوت تیپ شخصیتی سفید
- مهربان
- با ملاحظه
- صبور و پذیرنده
- فاقد نفس
- متفکران دقیق
- شنوندگان دقیق
- آنها به دنبال وضوح هستند و از خود نشان میدهند.
- عموما اکثر اوقات آرام میمانند.
نقاط ضعف
- میتوانند بدون توجه به هر اتفاقی بسیار سرسخت باشند، حتی اگر این امر به آنها آسیب برساند.
- ممکن است انگیزه طبیعی نداشته باشند و ایجاد انگیزه بیرونی در آنها چالشبرانگیز است.
- میتوانند در مورد تواناییهای خود بسیار شک کنند.
- معمولا عزت نفس و حس خوددوستی کمی دارند و بیش از حد ایثارگر هستند.
- خودسرزنشی زیادی دارند.
- موفقیتها و خصوصیات خوب خود را کمتر میبینند.
- کار گروهی، ممکن است برای آنها مناسب نباشد.
- ممکن است بخواهند با سرعت خودشان کار کنند، نه اینکه مجبور به انجام کارها براساس خواستههای دیگران شوند.
نحوه برخورد با شخصیت سفید
- سفیدها میتوانند بسیار سرسخت باشند، پس تلاش نکنید آنها را از هدفشان دور کنید.
- آنها از نظر گوش دادن بهترین هستند، بنابراین وظایفی را به آنها محول کنید که مشکلات دیگران را در برمیگیرد چون آنها عاشق کمک و مراقبت کردن از دیگران هستند.
نقاط قوت تیپ شخصیتی زرد
- مشتاق
- راحت اعتماد میکنند.
- بسیار متقاعدکننده
- بخشنده
- مثبت
- قدردان
- آنها در لحظه زندگی میکنند.
- تمایل به شاد ماندن دارند.
- میتوانند بسیار جذاب و کاریزماتیک باشند.
- تمایل به داشتن معصومیت طبیعی و اعتماد به انسانیت دارند.
- به راحتی میتوانند به دیگران اعتماد کنند و معمولا باور ندارند که ممکن است کسی به آنها صدمه بزند.
- علاقهمند به داوطلب شدن برای فرصتها هستند.
- صمیمیتشان را با خلاقیت نشان میدهند.
نقاط ضعف
- میتوانند بسیار خودمحور باشند.
- میتوانند مسئولیتناپذیر باشند و واقعا به نتیجه یا عواقب آن کار فکر نمیکنند.
- آنها از تجربه کردن لذت میبرند، اما نه لزوما از نتیجه.
- اغلب نمیخواهند به واقعیت نگاه کنند.
- به احساس دیگران اهمیت نمیدهند.
نحوه مقابله با شخصیت زرد
- سعی نکنید اعتماد آنها را بشکنید یا آنها را فریب دهید. در غیر این صورت ممکن است برای همیشه آنها را از دست بدهید.
- تقاضای کمال نداشته باشید یا سعی نکنید برنامههای آنها را کنترل کنید.
- آنها را تحسین کنید زیرا احساسات را عمیقا در خود دارند.
- به آنها اجازه دهید که به صورت شفاهی خود را بیان کنند.
نقاط قوت تیپ شخصیتی قرمز
- قوی، با ارده و مصمم هستند.
- رهبر و مدیر خوبی هستند.
- برای خودشان ارزش زیادی قائل هستند و عزت نفس بالایی دارند.
- پرانرژی هستند.
- حامی دیگران هستند.
- میل به پیشرفت و موفقیت بالایی دارند.
نقاط ضعف
- گاهی خودخواه میشوند و به دیگران نگاه از بالا به پایین دارند.
- گاهی به دیگران حس من خوبم و همه چیزدان هستم اما تو بدی میدهند.
- زود از کوره در میروند و در کنترل خشم ضعیف عمل میکنند.
- عجول هستند و صبر ندارند.
نحوه مقابله با شخصیت رنگ قرمز
- در گفتگوها مستقیم، مختصر و مشخص صحبت کنید.
- استفاده نکردن از رویکرد اقتدارگرایانه، ممکن است آنها را به سمت اشتباه بکشاند.
- قرمزها رهبری عالی هستند، بنابراین چنین فرصتهایی را برای آنها فراهم کنید.
نقاط قوت تیپ شخصیتی آبی
- منظم و مرتب هستند.
- معیارها و قوانین خاص خودشان را برای زندگی کردن دارند.
- مدیریت زمان دارند.
- خوش قول و قابل اعتماد هستند.
- دوست دارند همه چیز در زمان و مکان خاص خودش انجام شود.
- با برنامه و هدفمند هستند.
- کارهایشان را با دقت تمام و بازدهی بالا انجام میدهند.
نقاط ضعف
- انعطافپذیر نیستند و در برابر تغییر کردن مقاومت به خرج میدهند.
- کمالگرا هستند و این موضوع میتواند باعث اضطراب و حس بیارزشی و حتی اهمالکاری در شروع کردن کارها شود.
- دوست ندارند از منطقه امن و معیارها و قوانین زندگی خود فراتر بروند. این موضوع میتواند مانع از تغییر و پیشرفت بیشتر در زندگیشان شود.
نحوه برخورد با شخصیت رنگ آبی
- به آنها زمان کافی برای جمعآوری افکار خود قبل از بیان کردن بدهید.
- نباید از آنها اقدام فوری خواست.
- کمال را میپذیرند و انتظار دارند که مردم نسبت به آنها حساس و نرم رفتار باشند.
مشاغل مناسب هر تیپ شخصیتی
تیپ قرمز
برای تیپهای قرمز مشاغل مدیریتی بسیار مناسب است یا مشاغلی که در آن یک گروه را هدایت و رهبری میکنند. تیپهای قرمز برای کارمندی و یا کارگری و زیر نظر رئیس دیگر بودن، مناسب نیست.
تیپ آبی
تیپهای آبی به علت دقت و تیزبینیشان، در مشاغلی مانند مدیریت مالی، امور مالی، بانکداری، کتابداری، حسابداری و مشاغلی مشابه این موارد مناسب هستند.
تیپ سفید
تیپهای سفید به علت مهربانی، صبور بودن و مراقب عالی بودن برای دیگران، در مشاغلی مانند پرستاری، پزشکی، مددکاری اجتماعی، مامایی و روانشناسی استعداد زیادی دارند.
تیپ زرد
تیپهای زرد فقط باید وارد مشاغلی وارد شوند که به آن علاقه دارند و آن شغل باعث هیجانشان میشود. اگرچه تیپهای زرد زود خسته و دلزده میشوند و در زندگیشان مدام از این شاخه به آن شاخه میپرند اما لازم است روی شخصیتشان کار کنند، هدف و برنامه داشته باشند تا از لحاظ شغلی و مالی نیز پیشرفت کنند.
آیا ما فقط یک تیپ شخصیتی داریم؟
انسانها پیچیدهاند و نمیتوان آنها را تنها با یک ویژگی مشخص کرد. این امر به تصویر کشیدن یک شخص تنها با یک سیستم کد رنگی را چالشبرانگیز میکند. درواقع ما مخلوطی از همه تیپها هستیم اما درجهبندی و شدت آنها در وجودمان با هم متفاوت است.
هر تیپ به روش خاص خودش انگیزه میگیرد!
قرمز، سفید، آبی و زرد، هر تیپی توسط یک انگیزه درونی هدایت میشود که به محض درک کردن آن روش، نحوه نگرش و تجربه او از زندگی کاملا تغییر میکند. به همین دلیل است که میگوییم رسیدن به خودشناسی ضروری است.
اگر ندانید چه چیزی به شما انگیزه میدهد، نمیتوانید شروع به درک خود یا دیگران کنید. برخلاف تستهای شخصیتی که رفتار شما را توصیف میکنند، کد رنگ به شما کمک میکند، انگیزه اصلی زندگی خود را کشف کنید. کد رنگ نه تنها به شما کمک میکند تا نقاط قوت و محدودیتهای ذاتی خود را بشناسید، بلکه به شما نشان میدهد که چگونه از این ویژگیها برای برتری در هر بخش از زندگی شخصی و حرفهای خود استفاده کنید. این ابزار نمایه شخصیت، شخصیت ذاتی و دست نخورده شما را نشان میدهد. به کمک درک اینکه چه چیزی به شما و افرادی که به طور منظم با آنها در ارتباط هستید انگیزه میدهد، میتوانید روابط موثرتری ایجاد کنید. به همین دلیل است که این ابزار قدرتمندی برای خودسازی، خودآگاهی، اثربخشی و تیمسازی است. هنگامی که کدرنگ را یاد گرفتید، هرگز به خود یا دیگران، به همان شکل قبل نگاه نخواهید کرد.
تست شخصیت شناسی هارتمن
هارتمن یک تست شخصیت شناسی طراحی کرده است که به شما کمک میکند تیپ شخصیتی خود را پیدا کنید. این تست شامل 45 سوال 4 گزینهای است که از بین گزینهها باید یک موردی که بیشتر به شخصیتتان نزدیکتر است را انتخاب کنید. میتوانید این تست را در مجموعه روان سالم انجام دهید. برای انجام تست در واتساپ یا تلگرام به شماره 09361835098 پیام دهید. تحلیل تست شخصیتشناسی هارتمن در مجموعه روان سالم، رایگان است.
روابط تیپهای شخصیتی با یکدیگر
روابط قرمز_قرمز
همیشه حق با قرمزها است. روابط قرمز_قرمز، پویاترین ارتباطات میان تمام رنگها است. دو طرف این رابطه افرادی صریح، مصمم و قاطع تشکیل دادهاند. جدیت مشخصه اصلی رابطه آنها است. قرمزها معمولا به دنبال رنگهای ظریفتر و مطیعتر میگردند. در کل روابط سالم قرمز در دوستیها، مشاغل و حتی بین والدین و کودکانشان به چشم میخورد. مهمترین ویژگی رابطه قرمز_قرمز، وجه دو طرفه آن است. به دلیل سرسختی شخصیت دو طرف، هر یک از آنها باید احترام گذاشتن به دیگران را یاد بگیرند. احترام، این فرصت را به یک قرمز میدهد تا از نقطه نظر فرد رو به رو آگاه گردد و توانایی درک و همدلی خود را تقویت کند. وقتی آنها برای نظرات هم ارزش قائل شوند، تصمیمات خود را در راستای سودمندی دو جانبه اتخاذ میکنند. در غیر این صورت روابط قرمز_قرمز صرفا نمایانگر زندگی دو فرد جدا از هم با حداقل اشتراکات خواهد بود.
وقتی قرمزها با هم تصمیم نگیرند و نظرات یکدیگر را نپذیرند، در بن بست ارتباطی گریزناپذیری میافتند. دو قرمز سالم، انگیزههایشان را با هم به اشتراک میگذارند. آنها با انتظارات سطح بالای خویش به هماهنگی خوبی میرسند.
روابط قرمز_آبی
هیچ ترکیب شخصیتی به اندازه زوج قرمز_آبی برای موفقیت در رقابت بین فردی تلاش نمیکند. هر دو میخواهند کنترل امور را به دست بگیرند. آنها انسانهایی مصمم و قوی هستند. با این حال، انگیزهها، نیازها، خواستهها و رفتارشان متضاد یکدیگر است. علی رغم این تضاد، تعهدورزی قوی و وفاداری آنان، شانس موفقیتشان را بالا میبرد. این دو شخصیت میتوانند با پذیرش مسئولیت نقشهای مختلف و احترام گذاشتن به توصیههای یکدیگر، از عهده مشکلاتشان برآیند.
روابط قرمز_سفید
روابط قرمز_سفید یکی از دلپذیرترین پیوندهای موجود در میان شخصیت است. روابط قرمز_سفید یکی از دلپذیرترین پیوندهای موجود در میان شخصیتها است. آنها در بسیاری از صفات مشترک هستند، مثل قدرتطلبی، خودمحوری، احترامخواهی و… جالب آن است که حتی تفاوتهای این دو شخصیت به عوض متناقض بودن، مکمل یکدیگر هستند. برای مثال، قرمزها رهبری کردن را دوست دارند. بیصبری قرمز در کنار صبوری سفید، به حفظ وادامه رابطه آنها کمک میکند. آنان با محدودیتهای یکدیگر کنار میآیند و نقاط قوت را ارتقا میبخشند.
روابط قرمز_زرد
این ترکیب شخصیتی بسیار پرشور و حرارت است. قرمزها و زردها از شوخیهای کلامی لذت میبرند و در بند بسیاری از احساسات و هیجانات دست و پاگیر سایر شخصیتها نیستند. آنها انسانهایی ماجراجو و پرانرژیاند و اغلب دیگران را با سرزندگی و کارهای بدیع خود شگفتزده میکنند. در این رابطه خودمداری زرد و خودخواهی قرمز میتواند مشکلساز شود. مهمترین وجه اشتراک آنان تمایلشان به اول بودن است. قرمزها و زردها مشتاق تغییر هستند و تمایلی به ایستایی و یکنواختی ندارند. تلفیق زرد_قرمز در زندگی مشترک، موفق از آب در نمیآید، چون هر یک از آنها تقصیر را گردن دیگری میاندازند. شیطنت زرد در کنار باروری قرمز، ترکیب ناهمگونی را شکل میدهد. این ترکیب شخصیتی هر فرد را به یاد قایقسواری در یک رودخانه پر جنب و جوش میاندازد، مملو از سرگرمی، هیجان شور و شوق، بدون نگرانی درباره نتیجه. با این حال، تعهدناپذیری زرد و ماهیت پرتوقع قرمز، میتواند رابطه را دچار مشکل کند مگر این که قرمز منعطفتر شده و زرد مسئولیتپذیریاش را افزایش دهد. از منظری خوشبینانه، آنها برای خود ارزش قائل هستند و تجارب جدید و تغییرات در زندگی را با رغبت میپذیرند.
سخن پایانی
یادگیری تیپشناسی برای عموم مردم ضروری است تا بتوانند به خودشناسی برسند و همچنین روابط خود را بهبود ببخشند. اگر ما تیپشناسی بلد نباشیم، نمیدانیم چگونه حال خودمان را بهتر کنیم، چگونه انگیزه بگیریم و حتی نمیدانیم استعدادها و تواناییهایمان چیست! اگر تیپشناسی بلد نباشیم، وقتی با فردی وارد رابطه میشویم یا حتی با رئیس یا خانوادهمان هم نمیدانیم چگونه برخورد کنیم و ناخودآگاه لگد میزنیم به ترسهایشان! همین موضوع منجر به دعوا و درگیری میشود. زمانی که تشخیص بدهیم تیپ افراد مهم زندگیمان چیست، نحوه برخورد با آنها را یاد میگیریم و روابطمان سرشار از عشق و آرامش خواهد شد. برای شرکت در کلاس جامع روان سالم در کانال تلگرامی، به شماره 09361835098 در واتساپ یا تلگرام پیام دهید.