علت آفت مکرر دهان در بزرگسالان (درمان سریع آفت دهان از لحاظ روان شناختی)
حتما تا حالا برای شما پیش آمده که دهانتان آفت دردناک بزند و وقتی غذا میخورید، بسیار درد کند. آفت دهان رایج است اما اینجا میخواهیم درباره علل آن صحبت کنیم و همچنین علت روانشناختی آفت دهان را توضیح دهیم. قطعا میدانید که هر بیماری و مشکل جسمی، به دلیل مشکلات روانی و افکار و باورهای منفی ما ایجاد میشود. آفت دهان هم همینگونه است و مهمترین علت آن در روان ما است. در این مقاله درباره این موضوع توضیح میدهیم و راهکارهای لازم برای درمان آفت دهان را هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روانشناختی توضیح میدهیم.
آفت دهان چیست؟
ضایعه و زخمهای اطراف دهان یا روی لثه هستند که به رنگ سفید یا زرد هستند و دورشان قرمز است. این ضایعه حتی میتواند روی زبان هم ایجاد شود. این مسئله باعث میشود که در حین خوردن و آشامیدن، دچار مشکل شوید و حس درد و سوزش داشته باشید.
آفت دهان در چه سنی رایج است؟
آفت دهان در هر سنی ممکن است رخ دهد اما معمولا بعد از سن بلوغ، رایجتر است. تحقیقات نشان داده که حدود 20 الی 30 درصد افراد، این مشکل را مکررا تجربه میکنند و سایر افراد ممکن است سالی یک یا دو بار دچار این مشکل شوند.
آیا آفت دهان مسری است؟
خیر آفت دهان برعکس تبخال، به هیچ عنوان مسری نیست.
علل روانشناختی آفت دهان
طبق تحقیقاتی که در علم روانشناسی در خصوص علت آفت دهان انجام شده است، این نتایج به دست آمده است که علت آفت دهان، این دو مورد است:
1) احتمالا شما دوست دارید حرفهای زشتی به کسی بزنید چون نسبت به آن فرد احساس خشم و ناراحتی دارید اما به هر دلیلی نمیتوانید این حرفها را بیان کنید. این حرفهایی که در دهانتان زندانی شدند، به شکل آفت دهان خودشان را نشان میدهند.
2) شما دچار حس خودسرزنشی یا دیگرسرزنشی هستید و مدام این نوع کلام از دهانتان خارج میشود. همین موضوع میتواند به شکل آفت دهان نمود پیدا کند.
علل جسمی آفت دهان
آسیب دیدن دهان
مثلا در ورزشکارانی که به دهانشان ضربه وارد میشود، کسانی که ارتودنسی دندان انجام دادند و دهان یا لثهشان زخمی شده است، همچنین کسانی که قسمت داخلی گونه یا زبانشان را گاز گرفتهاند، به احتمال زیاد دچار آفت دهان میشوند.
استفاده از مواد اسیدی
اگر از تنباکوی جویدنی یا خمیردندانهای غیر استاندارد استفاده میکنید که مواد اسیدی زیادی در محتویات خود دارند، به احتمال زیاد دچار آفت دهان خواهید شد.
آلرژی
اگر به موادی که در حین ارتودنسی در فلزات استفاده میشود، حساسیت داشته باشید یا به طور کلی به ماده غذایی خاصی حساسیت و آلرژی داشته باشید، ممکن است دچار آفت دهان شوید.
استرس
مطالعات و شواهد نشان میدهند که وقتی دچار استرس مداوم هستید، به احتمال زیاد دچار آفت دهان خواهید شد چون استرس سیستم ایمنی بدن را پایین میآورد و در نتیجه مشکلات ویروسی یا باکتریایی و… میتوانند سریعتر روی بدنتان تاثیر بگذارند.
تغییرات هورمونی
گاهی تغییرات هورمونی هم باعث آفت دهان میشود. مثلا تغییرات هورمونی در دوران بارداری، شیردهی و یا قاعدگی.
مشکلات رودهای
مطالعات نشان دادند که مشکلات و بیماریهای رودهای هم میتوانند باعث بروز آفت دهان شوند.
کمبود ویتامینها
کمبود ویتامینهایی مثل آهن، B12 و اسید فولیک، میتواند باعث آفت دهان شود.
ژنتیک
اگر در خانواده یا اقوام درجه یک خود سابقه آفت مکرر دارید، پس این مسئله در شما هم میتواند زمینه ژنتیکی داشته باشد. البته تا زمانی که از لحاظ روانی و سبک زندگی، مستعد ابتلا به آفت دهان را نداشته باشید، ژن خاموش و غیرفعال میماند.
درمان آفت دهان
آفت دهان معمولا نیاز به اقدام خاصی ندارد و خود به خود درمان میشود اما میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید تا سریعتر بهبود یابد و همچنین کمتر اذیت شوید.
درمان آفت از لحاظ روان شناختی
اگر شما از لحاظ جسمی آفت را درمان کنید یا خود به خود با گذر زمان آفت دهان شما بهبود پیدا کند، اما شما زمینه و علت روانشناختی آن را درمان نکرده باشید، قطعا مجددا دچار آفت دهان و حتی مشکلات بزرگتر خواهید شد. پس حتما باید به منشاء روانشناختی آفت دهان هم اهمیت بدهید. ابتدا بخش علت روانشناختی آفت دهان را مطالعه کنید و ببینید کدام یک از دو موردی که ذکر کردیم روی شما صدق میکند، سپس راهکارهای لازم برای رفع آن را انجام دهید. در صورتی که خشم و ناراحتی شما نسبت به یک شخص شدید است و نمیتوانید آن را مدیریت کنید یا چنانچه خودسرزنشی یا دیگرسرزنشی در شما شدید است و از لحاظ فکری و روانی، بیش از حد شما را درگیر میکند، میتوانید با روانشناسان مجموعه روان سالم برای دریافت راهکارهای تخصصی، صحبت کنید. وقتی این مسائل روانشناختی برطرف شود، قطعا هر مشکل جسمی مرتبط با این موضوع هم درمان میشود و دیگر تکرار نمیشود.
اگر علاقهمند هستید، درباره علل روانشناختی بیماریهای مختلف بیشتر بدانید و آنها را از ریشه و از لحاظ روانشناختی درمان کنید، ما به شما مطالعه کتاب شفای زندگی، اثر لوئیز هی را توصیه میکنیم. برای خرید این کتاب به صورت چاپی یا الکترونیکی، به واتساپ، تلگرام یا ایتای این شماره پیام دهید یا پیامک بفرستید (تماس پاسخ داده نمیشود!!): 09361835098
درمان آفت دهان از لحاظ جسمی
شستشوی دهان با آب نمک
میتوانید در یک لیوان آب ولرم، مقداری نمک حل کنید و بعد این ترکیب را در دهان خود بچرخانید و دهانتان را شستشو دهید. این کار ممکن است کمی آزاردهنده باشد اما دهان و زخم را ضدعفونی میکند و باعث میشود زودتر بهبود پیدا کند.
مصرف ویتامین
میتوانید ویتامینهایی مثل آهن، اسید فولیک و ویتامینهای گروه ب را مصرف کنید چون در بخش قبلی ذکر کردیم که کمبود این ویتامینها هم میتواند باعث بروز آفت دهان شود. البته از مصرف زیاد ویتامینها خودداری کنید و حتما قبل از مصرف، با پزشک خود مشورت کنید.
استفاده از یخ روی آفت دهان
میتوانید یک تکه یخ را در یک کیسه فریزر یا پارچه تمیز بگذارید و روی زخم دهان خود نگه دارید. انجام دادن این کار باعث کاهش تورم، التهاب و درد زخم میشود.
استفاده از کرم یا دهان شویههای خاص
اگر به پزشک مراجعه کنید، ممکن است طبق شرایط زخم دهان شما، به شما دهان شویه مخصوص یا کرم مخصوص توصیه کند که با استفاده از آن، طبق دستور پزشک، از التهاب و درد آفت دهانتان کم میشود و زودتر درمان میشود.
بهبود آفت دهان چقدر طول میکشد؟
بهبود آفت دهان معمولا دو هفته طول میکشد. اگر بعد از دو هفته بهبود پیدا نکرد، باید به پزشک مراجعه کنید.
تفاوت بین آفت دهان و سرطان دهان
به دلیل اینکه در سرطان دهان هم یک سری زخمهای مشابه آفت در دهان ایجاد میشود، افراد ممکن است با دیدن آفت دهان بترسند که نکند دچار سرطان دهان شدهاند. یکی از مهمترین تفاوتها این است که آفت دهان به مرور زمان درمان میشود اما زخمهایی که به دلیل سرطان دهان ایجاد میشود، نه تنها با اقداماتی که ذکر کردیم درمان نمیشود، بلکه به مرور زمان بدتر و زیادتر هم میشود.
راههای پیشگیری از آفت دهان
- اگر کمبود ویتامین دارید، حتما با چکاپ دورهای پیگیری کنید و با مصرف مکملها با دستور پزشک، از بروز آفت دهان و عوارض دیگر ناشی از کمبود ویتامین، در امان باشید.
- حتما علل روانشناختی آفت دهان را قبل از وقوع آفت یا مشکلات جسمی دیگر، پیگیری و درمان کنید.
- دندانهای خود را با خمیردندانهای خوب و استاندارد مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. درواقع بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید.
- استرس خود را مدیریت کنید و روتین مراقبت از روان و تقویت آرامش داشته باشید.
- مصرف سیگار و دخانیات را قطع کنید.
سخن پایانی
آفت دهان یک ضایعه و زخم رایج و بیخطر است. معمولا خود به خود درمان میشود اما در این مقاله راهکارهایی را مطرح کردیم که به زودتر بهبود یافتن این زخم کمک زیادی میکند. همچنین به خاطر داشته باشید که همه مشکلات جسمی، منشاء روانی و ذهنی دارند. در این مقاله علل روانشناختی آفت دهان را مطرح کردیم و راهکار آن را نیز توضیح دادیم. لازم به ذکر است که حتی اگر شما مسئله جسمی خود را از لحاظ جسمی کاملا حل کنید، اگر از لحاظ روانی زمینه آن را برطرف نکرده باشید، این مشکل جسمی دوباره بازمیگردد. پس رسیدگی به روان هم بسیار مهم است چون روان و جسم با هم ارتباط متقابل دارند.