فرزندم را زیاد کتک می زنم (پشیمانی بعد از کتک زدن کودک)
«بچهام رو کتک زدم و الآن خیلی پشیمانم. چیکار کنم بتونم خشمم رو کنترل کنم و دیگه تکرار نکنم؟» شاید شما هم این دغدغه را داشته باشید. در این مقاله به شما راهکارهایی ارائه میدهیم که برای کنترل خشم در مقابل فرزندتان قطعا کمک میکند. پس با ما همراه باشید.
کتک زدن، روی فرزند چه تاثیری میگذارد؟
انجمن روانشناسان آمریکا با کتک زدن فرزند کاملا مخالف هستند و توصیه میکنند به جای این کار، سعی کنید به درستی واکنش نشان دهید و همچنین رفتارهای خوب فرزندتان را ستایش کنید و از او تقدیر کنید تا رفتارهای خوبش تقویت شود. قابل درک است که شما فرزندتان را کتک میزنید چون تحت فشار هستید اما این رفتار علاوه بر درد جسمانی، بیشتر درد روانی برای او به همراه دارد.
کتک زدن فرزندتان باعث آسیب به رشد او میشود و روی رشد شناختی، حافظه، انعطافپذیری شخصیتی و خودکنترلی او تاثیر منفی دارد. همچنین چیزی که بچهها از کتک خوردن میآموزند این است که باید همیشه به دنبال کسانی باشند که به آنها آسیب میرسانند و این یعنی عشق! بنابراین در آینده فرزندتان ممکن است وارد روابط سمی شود یا در روابط سمی بماند چون فکر میکند باید در کنار کسی بماند که به او آزار میرساند و تعریف اشتباهی از عشق در ذهن خود دارد.
چطور خودم را کنترل کنم و به بچهام کتک نزنم؟
خشم خود را بپذیرید
هیجان و هورمونهای خشم، فقط 1 الی 3 دقیقه در بدن شما فعال هستند. بنابراین وقتی عصبانی شدید، 1 الی 3 دقیقه هیچ حرفی نزنید و هیچ واکنشی نشان ندهید و صبر کنید تا خشمتان فروکش کند. وقتی خشمتان فروکش کرد، میتوانید رفتار درستی نشان دهید.
آسیبها و تروماهای خود را شناسایی کنید
محرکهای خشمتان را بشناسید. وقتی عصبانی میشویم ممکن است ناخودآگاه براساس خشمهای فروخورده و تروماهای گذشته خود رفتار کنیم. پس باید محرکها و تروماهای خود را شناسایی کنید. برای این منظور میتوانید به صورت رایگان، تست طرحوارهها را انجام دهید و تحلیل خود را دریافت کنید. برای انجام تست به واتساپ یا تلگرام شماره 09361835098 پیام دهید. بعد از انجام این تست و رسیدن به خودشناسی بیشتر، میتوانید به فکر حل آسیبهای خود باشید و رفتارهای مخرب ناشی از این تروماها را نیز درمان کنید.
راههایی برای تقویت آرامش خود پیدا کنید
هر روز حداقل یک بار و حداقل به مدت 5 دقیقه، کاری انجام دهید که باعث آرامش شما میشود. مثل مدیتیشن، ورزش، پیادهروی و…
فرزندتان را درک کنید
لجبازیها و سایر رفتارهای اشتباه کودکان، بیانگر نیازهای برآورده نشده درونشان است. پس به جای خشم، سعی کنید نیاز پشت پرده این رفتارها را درک کرده و برآورده کنید تا کودک آرام شود. به عنوان مثال وقتی فرزندتان رو به روی یک مغازه مدام جیغ میزند و اصرار میکند که آن عروسک را برایش تهیه کنید، به جای داد زدن و کتک زدن او، بدانید که او فقط به دنبال توجه است. پس میتوانید به شکل دیگر این توجه را به او نشان دهید تا آرام شود.
از فرزندتان عذرخواهی کنید
اگر به هر دلیلی فرزندتان را کتک زدید، حتما از او عذرخواهی کنید و بگویید که میدانید که این موضوع چقدر به او آسیب زده است. عذرخواهی باعث میشود فرزندتان نسبت به شما حس خشم یا ترس نگیرد، آسیبهایش کمرنگتر شود و مسئولیتپذیری را از شما یاد بگیرد.
سخن پایانی
این راهکارها به شما کمک میکند تا خشم خود را مدیریت کنید و واکنش درستی نسبت به فرزندتان نشان دهید. در صورتی که این راهکارها کافی نبود، میتوانید با درمانگر متخصص کودک و نوجوان صحبت کنید تا راهکارهای خاص به شما داده شود.